maandag 31 januari 2011

eerste groentjeswandeling

Na een korte kennismaking met Ludo Benoy, de conservator van de kuifeend en de grote kreek, en zijn twee maten (allen voorzien van een indrukwekkende telescoop) vertrokken we via de gladde voetgangersbrug naar de Ekerse putten. Het weggetje na de brug is de Ekerse dijk. Hiervan was al sprake in de tweede helft van de 16de eeuw. Vroeger was deze dijk de verbindingsweg tussen Ekeren en Wilmarsdonk, één van de verdwenen polderdorpen waarvan nu nog slechts de kerk overeind staat.

Deze dijk vormt nu de scheiding tussen het natuurgebied de bospolder en het recreatiegebied de Ekerse putten. Naast deze dijk liggen er twee putten, de kleine put (waar niet gezwommen/gedoken mag worden) en de grote put waar in een deel wel mag gedoken worden, en deze sport wordt hier veel beoefend. Wij kwamen wel niet om te duiken in het ijskoude water, we beperkten ons tot het droogweg bekijken van de water- en zangvogels.

De putten zijn een geliefd verblijf van de watervogels want de maximale diepte bedraagt 19 m en ze vriezen dus zelden toe maar bovendien, in de putten is er een overvloed aan plantaardig en dierlijk voedsel. En omdat er genoeg struiken en bomen in de buurt zijn zijn de zangvogels ook aanwezig.

Bij de watervogels zijn de mannetjes meer huismus dan de vrouwtjes, ze trekken niet zo ver weg met als gevolg dat ze dus eerder weer in hun broedterrein aankomen. Zo kunnen ze dus al aan de strijd beginnen om het beste nestplekje in te palmen. Wanneer in 't seizoen de vogels meer interesse krijgen in de andere sekse hangt voornamelijk af van de lengte van de dagen, en niet zozeer van de temperatuur.



De vogel die we bij de eerste stop het beste konden bestuderen was de meerkoet. Een zwart beestje met een witte bles (plekje boven de snavel, dient als stootkussen tijdens de seksuele concurrentiestrijd). Samen met de waterhoenen vormen deze meerkoeten de groep van de bleshoenders.

Ook meeuwen waren van de partij. Zo waren de kokmeeuwen (met de rode poten en bek en een winters koptelefoontje) en de stormmeeuwen (geel-grijze poten en bek) de talrijkste.

De aalscholvers (nu met een witte plek op de zijkant) vlogen vaak van de éne kant van de put naar de andere. Dit zijn fenomenale duikers, ze regelen hun soortelijk gewicht door middel van luchtzakken en de hoeveelheid lucht die tussen hun veren blijft zitten. De laatste 20 jaar is hun aantal in onze streken weer gestegen.

Een blauwe reiger bleef ook mooi in 't zicht zitten. Op 't gras zagen we zijn redelijk vloeibare witte uitwerpselen. Echt, schijten als een reiger, een waarheid als een koe.

Van de futen kregen we twee soorten te zien. Een koppeltje futen liet zich niet door ons afleiden en was aan het baltsen. Maar het bleef bij speed dating, het hofmaken was van zeer korte duur. De dodaars was er ook, dat is het kleine broertje van de futen en die is mooi kastanjekleurig.



En, last but not least, was er nog een bonte verzameling eenden. De kuifeend (mannetje meer zwart dan het bruinere vrouwtje), de tafeleend en de krakeend (mannetjes zonder felle kleurtjes) lagen te dobberen op het water. De eenden worden in drie groepen ingedeeld : de duikeenden (die echte duikers zijn), de grondeleenden (je weet wel, die met hun poepje boven het water uitsteken) en de badeendjes. Bij de meeste eenden is het mannetje feller gekleurd dan het vrouwtje, maar bij de krakeend is het simpelweg uniseks.

Als afwisseling waren er ook de drogere zangvogels. Een winterkoninkje hebben we enkel gehoord maar anderen soorten lieten zich wel zien. Een eenzame distelvink, een boomkruiper, een grote bonte specht, staartmezen, koolmezen, wat eksters en kraaien, ze waren allen op de afspraak. Maar de grootste attractie was wel de leuke troep taterende sijsjes, mooi geelgroen en de mannetjes hadden zelf hun zwart klakje opgezet, waarschijnlijk als bescherming tegen de felle winterzon.

Spijtig genoeg waren de planten zo vroeg op het jaar nog niet zo kleurrijk, maar de hazelaar stond toch al te pronken met zijn piepkleine rode bloempjes.

De terugweg verliep heel wat sneller dan de heenweg, en liep door de bospolder.

Aan alles komt een eind, dus ook aan onze eerste groentjeswandeling. Ludo temperde ons enthousiasme wel door te vertellen dat hij hier nog nooit zo weinig watervogels had gezien, maar voor ons was 't toch goed want 'trop is te veel en te veel is trop' !

Met mooie beelden op ons netvlies, interessante weetjes in onze hersenen (of op een papiertje), een beetje opgewarmd door een stralend winterzonnetje, arriveerden we na 2,5 uur weer aan ons startpunt.

Conclusie : eind goed, al goed !

Vogels Voeren & Beloeren - Natuurpunt

Vogels Voeren & Beloeren - Natuurpunt

zaterdag 29 januari 2011

Voor de liefhebbers

2 links voor de vogelliefhebbers;

www.waarnemingen.be
www.soortenbank.nl

De eerste voor als je op de hoogte wil blijven van wat er zoal gezien wordt, en je kan je eigen waarnemingen ingeven; de 2de voor foto's en vogelgeluiden.

vogeltjes kijken aan de Ekerse Putten


't Was frisjes maar het winterzonnetje deed toch deugd. Dankzij Ludo en z'n twee kompanen, de rest van de cursisten en de aanwezige vogels was het een aangename voormiddag. Volgens Ludo waren er uitzonderlijk weinig watervogels te zien, maar de grote troep lawaaierige sijsjes maakte dit meer dan goed. En de hazelaar staat al te bloeien, meer moet dat niet zijn !
Genoten van een leuke wandeling, met een stralend, maar toch koud zonnetje.
Met dank aan de goede gidsen en de 3 meegebrachte telescopen hebben we toch best wel wat watervogels kunnen zien, zoals de tafeleend, kuifeend, aalscholvers, stormmeeuwen, futen, dodaars, een jonge grote mantelmeeuw en een hele groep uitbundige sijsjes. Dank zij de deskundige uitleg weet ik nu het verschil tss de kokmeeuw en de stormmeeuw en weet ik nu dat het natuurgebied De Kuifeend ook vrij toegankelijk is; ik kan niet wachten om daar eens te gaan kijken -))

vrijdag 28 januari 2011

Natuur Antwerpen Zuid

Antwerpen.be

Uniek in België


FF proberen dan maar !!

Gelezen in de krant 2

27-01-11 / Vrieskou goed voor mens en natuur
De komende dagen zakt de temperatuur opnieuw onder het vriespunt. Zowel voor de mens als de natuur is deze vrieskou meer dan welkom.

Weerman Frank Deboosere wil voorlopig niet spreken van een nieuwe koudegolf. Want dan moeten de maximumtemperaturen drie opeenvolgende dagen negatief zijn en vanaf zondag zou de temperatuur weeral lichtjes stijgen. "Los van die vrieskou gaat de zon vrijdag en zaterdag wel schijnen. Met wat geluk blijft het een hele week droog. Prima voor onze door regen verzadigde grond. Met de zon mogen we ook een prachtige blauwe lucht verwachten.", vertelt Deboosere in Gazet van Antwerpen. En dat extra zonlicht is welkom voor mensen met een winterdepressie. Ons lichaam produceert de slaapverwekkende stof melatonine bij langdurig grijs weer zoals de voorbije weken. Hierdoor worden we moe en krijgen we problemen met de concentratie. Zonlicht is de beste remedie.

Ook voor de natuur is de nieuwe vriesprik goed nieuws. "De vorige winter was de natuur ontregeld", zegt Roosmarijn Steeman van Natuurpunt in de Gazet van Antwerpen. "Nu blijven de padden tenminste doorslapen en bloeien de krokussen nog niet in januari, maar hopelijk pas tegen de krokusvakantie."

Gelezen in de krant

Om ineens het goede vorbeeld te geven ...

28-01-11 / Burchtse Weel wordt vogelparadijs
Na drie jaar stroomt er weer water uit de Schelde in de Burchtse Weel. De vijver maakt deel uit van het Parkproject Linkeroever, een compensatie voor de Oosterweelverbinding. Het weel ontstond ooit door een dijkbruik, maar staat nu opnieuw onder invloed van de getijden van de Schelde.

Door de getijden zullen er snel slikken en schorren ontstaan en zal de Burchtse Weel een trekpleister worden voor allerlei vogelsoorten, zo lezen we in Het Laatste Nieuws van 28 januari. Er zijn twee grote slijkplaten gevormd en rondom het hele gebied is een nieuwe dijk op sigmahoogte (9,25 meter) gebouwd. Naast Burchtse Weel is een bufferbekken gecreëerd, dat het water vanuit Burcht moet opvangen. Hier is een pomphuis aan gekoppeld met vier krachtige pompen. In geval van watersnood kunnen die pompen het verschil betekenen. Indien het peil van het bufferbekken te hoog zou komen, pompen ze het water met grote snelheid weg via het weel richting Schelde. De Burchtse Weel moet echter ook een paradijs worden voor wandelaars en fietsers. "De afsluitingen zijn intussen weggenomen waardoor wandelaars en fietsers het gebied kunnen betreden", zegt werfcoördinator Jan Verschooren. "In het voorjaar worden nog twee aansluitingen van het fietspad richting Burcht geasfalteerd en zullen er nog aanplantingen gebeuren." Tegen de zomer zal de Burchtse Weel officieel worden ingehuldigd.

Welkom op onze Blog

Beste cursist,

dit is em nu, onze blog. Hier mogen jullie de volgende weken verslagen van excursies posten, 'huistaken', bedenkingen, een leuke foto enz.
Reageren op een bericht doe je door onderaan op 'reacties' te klikken. Vergeet ook zeker de reacties van anderen niet te lezen.

Veel plezier ermee
Joeri